15 Mayıs 2015 Cuma

Polonya Çalışma İzni ve Vize Süreçleri

Polonya, Doğu Avrupa’da Sovyet işgalinden kurtulup, bugün AB üyesi olan ama hala Sovyet izlerine derinden sahip olan bir ülke.

LinkedIn’de gördüğüm bir ilanla başladı benim için herşey. Devamında Amerika’dan ve Polonya’dan onu izleyen mülakatlar. Ocak ayının sonunda imzalanan kontrat ve Polonya’da yaşamaya başlamak için atılan ilk adımlar.

Polonya’da bir şirkette çalışmak istediğinizi varsayalım bunun için yapmanız gereken ilk şey tabii ki bir işveren bulmak ve devam eden yasal süreçleri tamamlamak.

İşvereniniz sizin için bulunduğu şehrin iş kurumuna başvuruyor ve sizin sahip olduğunuz özelliklere sahip birini Polonya’da bulamadığını ve sizi işe almak istediğini belirtiyor. İş Kurumu ise işverenden gelen bu talep üzerine belirtilen özelliklerde kişi/kişilerin arandığına dair bir ilan yayınlıyor ve bu ilan 2 hafta boyunca yayında kalıyor. Başvuru olmaması durumunda 2. aşamaya geçiyorsunuz.

Bu aşamada işvereniniz Çalışma Bakanlığına başvurup sizin için çalışma izni çıkartıyor. Bu izin yaklaşık 3 ayda çıkıyor ve daha sonra işvereniniz tarafından Türkiye’ye yani sizi postalanıyor. Artık Polonya için vizeye başvurulabilirsiniz.

Vize süreci yaklaşık olarak 5 gün sürüyor ve çalışma izninizin günü kadar vize alıyorsunuz. Gerekli belgeler konusunda ekstra denebilecek tek şeyin referans mektubu olduğu söylenebilir. Ben şahsen daha önce staj yaptığım yerlerden 2 tane referans mektubu aldım. Vize için iki opsiyon mevcut konsolosluğa direk başvurabilirsiniz ya da VFS Global aracılığıyla vize alabilirsiniz. Konsolosluk çok az sayıda aylık randevu veriyor, geri kalan günlerde ise VFS'ye yönlendiriyor. VFS Global hakkında daha detaylı bilgi websitelerinde mevcut. Genel vize masraflarına göz attığımız zaman; seyahat sigortası, vize başvuru ücreti, VFS'ye başvurmanız durumunda onların keseceği bir danışmanlık ücreti, başka bir şehirden geliyorsanız da ulaşım masrafları.

Vize için istenen belgelerini dikkatlice konsolosluğun sitesinden takip etmenizi öneriyorum.

7 paragrafta size süreci özetlemeye çalıştım, umarım yardımcı olmuştur :)

Blog Archive