8 Şubat 2011 Salı

Cari Açık Nedir?

Bu aralar nereye gitsem hep aynı soruyla karşılaşıyorum. Berberde, markette, evde, arkadaşlar arasında sorulan soru nedir bu cari açık?


Yıllar İtibariyle Cari Açık
Bende en basit şekliyle size anlatmaya çalışıcam, bu yazıyı yazma amacım budur.

Ben X ülkesiyim, benim dış Dünya'ya bir sene boyunca yaptıgım toplam satış 10br olsun. Bu bir senelik periyod boyunca yaptığım toplam alım ise 15br olsun. 



Bu X ülkesi toplam 5br'lik cari açık yani dış ödemeler bilançosunda 5br'lik açık vermiştir. Ülkeden çıkan para giren paradan 5br daha fazladır, ülke bu açığı bir şekilde finanse etmek zorundadır. Bunun için birçok yöntem izlenmekle birlikte uzun veya kısa vadeli borçlanma olarak 2 tür borçlanmayla bu açık giderilir.

 Cari açığı size anlatabileçeğim en basit şekilde anlatmaya çalıştım bununla beraber son zamanlarda oldukça çok duygusunuz ve aralarında çok yakın bir bağlantı olan "Dış Açığın Finansman Kalitesi" 'ndende bahsetmek isterim.

Dış Açık ne kadar uzun vadeli ve düşük faizli borçlanmayla finanse edilirse finansmanın kalitesi o kadar yükselir  yani Türkiye sahip olduğu açığı kısa vadeli borçlanmayla ( para piyasından yapılan borçlanma ) yerine uzun vadeli borçlanmayla ( sermaye piyasasından yapılan borçlanma ) yaptığı takdirde "Cari Açık Finansmanının" kaliteli olduğundan söz edilebilir.

Blog Archive